onsdag 22 juni 2022

Läsa för sina barn

Att läsa sagor för sina barn är något som är viktigt tror jag. När du börjar läsa högt för ditt barn ger det barnet bakgrundskunskap om sin värld, vilket hjälper dom att förstå vad det ser, hör och senare även läser. Faktum är att många pedagoger och forskare menar att det är samtalet efter en saga som hjälper barnen att bygga en bro mellan det som finns i berättelsen och deras egna liv. 

Ju mer vuxna läser högt för sina barn, desto större blir deras ordförråd och desto mer kommer de att veta och förstå om världen och deras plats i den, vilket hjälper deras kognitiva utveckling.

Att läsa dagligen för små barn, med början i spädbarnsåldern, kan hjälpa till med språkinlärning, kommunikationsförmågan, sociala färdigheter och läs- och skrivförmåga. Detta beror på att läsning för dina barn under de tidigaste månaderna stimulerar den del av hjärnan som gör det möjligt för dem att förstå språkets innebörd och hjälper till att bygga upp viktiga språk-, läs- och skrivfärdigheter och sociala färdigheter.

Även om ett barn kommer att kunna ta till sig nya ord utifrån det de hör runt omkring sig, ger högläsning en fördel då man även introducerar språket i böcker. För hur man skriver skiljer sig från det språk som hörs i det dagliga livet. Oavsett om det är en barnbok eller en klassisk roman är språket i böcker mer beskrivande och tenderar att använda mer formella grammatiska strukturer.

Ett sätt att få många av de goda effekterna av att läsa högt även när man inte kan läsa högt, när man kör bil, lagar mat eller kanske har ett viktigt jobbmöte, är att istället lyssna på en ljudbok.

Ljudböcker saknar ju den där mysiga stunden ihop och möjligheten att prata om vad som händer i berättelsen, men många av de andra fördelarna med högläsning är de samma även för ljudböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar