söndag 26 februari 2023

Boktips: 12 livsregler - ett motgift mot kaos av Jordan B Peterson

Boken "12 livsregler - ett motgift mot kaos" av Jordan B Peterson handlar om tolv principer som kan hjälpa människor att leva ett meningsfullt och framgångsrikt liv. Peterson är en kanadensisk professor i psykologi och författare, och han har utvecklat dessa regler baserat på sin egen forskning och erfarenhet, samt på olika filosofiska och psykologiska traditioner.

De tolv reglerna i boken behandlar olika aspekter av livet, såsom att stå upp för sig själv, att behandla andra människor med respekt, att hitta mening och syfte i tillvaron, att anstränga sig och ta ansvar för sina egna handlingar och val, och att balansera ordning och kaos i tillvaron. Peterson förklarar varje regel på ett detaljerat och tillgängligt sätt, och ger exempel från sitt eget liv och från kända verk som Bibeln och tankar från bland annat Nietzsche och Tolstoj.

Petersons budskap är att genom att följa dessa regler kan man förbättra sin egen tillvaro och hjälpa till att bygga en bättre värld.

1. Stå rak med axlarna tillbaka
Detta handlar om att anta en fysisk hållning som utstrålar självförtroende och självrespekt. Genom att stå rak med axlarna tillbaka signalerar du till omgivningen att du är självsäker och redo att ta itu med utmaningar.

2. Behandla dig själv som någon du är ansvarig för att hjälpa
Detta innebär att ta hand om dig själv på samma sätt som du skulle ta hand om någon annan som du är ansvarig för att hjälpa. Det handlar om att se till att du äter rätt, tränar regelbundet och tar hand om din hälsa och välbefinnande.

3. Skaffa vänner som vill dig väl
Det är viktigt att ha vänner som stödjer och uppmuntrar dig, och som vill ditt bästa. Att ha positiva relationer kan bidra till att öka lyckan och minska stressen i livet.

4. Jämför dig själv med den du var igår, inte med någon annan idag
Detta handlar om att fokusera på din egen utveckling och framsteg, istället för att jämföra dig själv med andra människor. Genom att ständigt sträva efter att bli en bättre version av dig själv kan du uppnå en känsla av framgång och tillfredsställelse.

5. Låt inte dina barn göra något som skulle få dig att förlora respekten för dem
Detta innebär att sätta klara gränser och förväntningar för dina barn, och att lära dem att ta ansvar för sina handlingar. Genom att inte tolerera oacceptabelt beteende kan du hjälpa dina barn att utveckla goda vanor och ett starkt moraliskt kompass.

6. Ställ dig rak i en värld som bär på sin egen börda
Detta handlar om att ta ansvar för ditt eget liv och att inte blanda ihop dina egna problem med andras problem. Genom att acceptera att livet ibland kan vara svårt och orättvist kan du bättre hantera motgångar och svårigheter.

7. Försök att göra dig själv intressant, istället för att bara försöka vara glad
Detta handlar om att sträva efter att utveckla dina egna intressen och passioner, och att vara nyfiken på världen omkring dig. Genom att utveckla en djupare förståelse för dig själv och omvärlden kan du öka din förmåga att hantera komplexa problem och utmaningar.

8. Berätta sanningen – eller ljug åtminstone inte
Detta innebär att vara ärlig och öppen i dina relationer och i ditt dagliga liv. Genom att undvika lögner och halvsanningar kan du bygga starka och tillförlitliga relationer.

9. Antag att personen du talar med vet något som du inte vet
Denna regel handlar om att ha ödmjukhet och att vara öppen för att lära sig nya saker. Genom att förutsätta att andra människor har något värdefullt att lära dig kan du öka din förståelse för omvärlden och utveckla bättre relationer.

10. Var exakt i dina ord
Detta handlar om att vara tydlig och exakt i ditt språkbruk. Genom att vara precis i vad du säger kan du undvika missförstånd och förbättra kommunikationen med andra människor.

11. Låt inte andra göra ditt jobb åt dig
Denna regel handlar om att ta ansvar för dina egna uppgifter och att inte lita för mycket på andra för att lösa dina problem. Genom att ta initiativ och arbeta hårt kan du öka din självkänsla och bli mer självständig.

12. Sök meningen med livet – inte lyckan
Detta handlar om att ha ett syfte och en mening i livet, snarare än att bara sträva efter lycka. Genom att fokusera på att uppnå något större än dig själv kan du hitta en känsla av meningsfullhet och tillfredsställelse i livet. Detta kan inkludera att bidra till samhället, att bygga starka relationer eller att utveckla en personlig passion eller hobby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar